Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril x Neurol

Martin

Dobrý den, prosimvás chci se zeptat, který z těchto dvou léků je tedy vlastně silnější. Každá stránka, každá studie píše něco jiného. Někde že je silnější neurol někde je zase silnější Rivotril. Jaká verze je teda pravdivá? A za kolik minut asi začne každý z nich účinkovat? A který je sedativnější? Neurol je údajně triazolobenzodiazepin a Rivotril nitrobenzodidazepin ale trochu bych potřeboval osvětit tyhle základní vlastnosti obou léků. Předem moc děkuji. A ještě bych se chtěl zeptat zda je pravda že neurol způsobuje euforii a kvůli tomu že je prý tak návykový, a rivotril ji nezpůsobuje? Já to řeším kvůli tomu, že mě je doktorka mezi sebou vyměnuje

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Martine, 

 

děkujeme za dotaz a přijměte omluvu za delší čas s odpovědí. 

 

Rivotril i Neurol jsou příbuzná anxiolytika, jejich účinek se podobá. Oba dva léky jsou stejně účinné u panických záchvatů, na druhou stranu Rivotril je proti Neurolu víc sedativní. Rivotril se odbourává delší dobu. Neurol má rychlejší nástup a rychlejší odbourávání.Oba léky mohou při častém užívání vyvolat závislost, potenciál Neurolu je v tomto smyslu vyšší.

Neurol je střednědobě působicí (12 až 24 hod), maximální hladiny dosahuje za 1-2 hodiny, anxiolytický účinek nastupuje za 1-1,5 hodiny. Přípravek Neurol obsahuje léčivou látku alprazolam, sloučeninu patřící do skupiny benzodiazepinů.
Alprazolam účinkuje jako anxiolytikum (lék působící proti stavům úzkosti, navozující pocity uvolnění a uklidnění). 

Rivotril na rozdíl od Neurolu patří mezi dlouhodobě působící benzodiazepiny (více než 24hod). Maximální plazmatické koncentrace dosahuje po perorálním podání za 1-2 hodiny, anxiolytický účinek nastupuje za 1-4 hodiny. Rivotril má chemickou strukturu klonazepamu. Klonazepam patří do skupiny benzodiazepinů, má výrazné protikřečové účinky, zabraňuje vzniku záchvatů, křečí kosterního svalstva a zmírňuje již vzniklé křeče.

Více vám bohužel k tomu nenapíšu nejsem ani chemik ani farmaceut. Snad takto postačuje.


Obecnou strukturu benzodiazepinů můžete najít na wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Benzodiazepin

 

Mějte se dobře. 

HS

 

DMS

Zpět