Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

lieky , psychika, bolesti ...

john

dobrý deň , chcel by som sa spýtať na problém ktorý je dlhodobý ... od januára mám silné bolesti chrbtice , krčnej , hrudnej aj driekovej , niekedy sú bolesti až paralyzujúce ... dostával som injekcie a rôzne lieky na bolesť (mydocalm , novalgin , nelgesin , almiral , deklofenak , metamizol, atď.) nič nezaberá , bol som dokonca aj na rehabilitácii a nič ... bolesti ma niekedy až nútia ľahnúť si ... popritom trpím psychicky , neviem sa vysporiadať s minulosťou , trápi ma všetko , vyčítam si všetko... že som nič v živote nedokázal , že som premárnil život ... tieto psychické stavy mám napriek tomu , že užívam Xanax SR 1mg dva krát denne , trittico , hypnogen a v decembri mi bol pridaný ešte aj brintellix ... teraz späť k bolesti , neurológ mi povedal , že mi nebude dávať žiadne lieky ktoré majú závislostný potenciál ... neviem síce aké lieky myslel ale mám dojem že tramal , alebo podobné... a povedal mi že to mám všetko s toho že užívam benzodiazepíny , že sa mám ísť liečiť na psychiatriu ... ja som sa pokúšal sám doma znížiť dávku xanaxu na 1 mg sr ráno , pár dní som takto bol , ale potom na mňa prišli strašné stavy , akoby som nevnímal po zobudení realitu , ako keby som bol mimo svojho tela a aj nepríjemné fyzické stavy .... začal som ho brať znova 2x1 ale tieto pokusy o zníženie som opakoval viac krát a vždy som sa musel vrátiť k pôvodnému dávkovaniu ... už uvažujem že všetko ukončím... popri psychických problémoch už aj bolesti chrbtice , navyše ma pália a bolia každý deň chodidlá ... aj malá činnosť mi spôsobuje vyčerpanosť a bolesti celého tela ... je možné sa cítiť takto mizerne aj keď človek užíva lieky , ktoré by ho mali psychicky držať ? nemyslím celé dni na nič iné ako na to , ako to celé ukončiť ...veď ak človeku nič nepomáha a nemá silu a chuť žiť ? v minulosti tam bol aj alkohol , tomu sa ale poslednú dobu snažím vyhýbať , ale môj stav nie je dobrý a neverím už ani liečbe ničomu...čo robiť ? ďakujem za akúkoľvek odpoveď .

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Johne,

 

děkujeme za sdílení Vašeho příběhu. Chápu, že Vaše situace není jednoduchá a stojí Vás to hodně energie. Bohužel samotné užívání léků není zcela dostačující, abyste se cítil lépe. Nepsal jste nic o jiných podpůrných lidech a věcech. Využíváte i terapeutickou podporu? Jak můžete sdílet své obtíže s okolím? Jaké máte zájmy? Někdy dáváme více důležitost lékům než sebepéči bez léků. Je potřeba vyvážit obě oblasti. Nereaguji na léky, protože to myslím ve spolupráci s lékaři máte pořešené, ale ve Vašem sdělení mi chybí i ostatní záležitosti, které by mohly Vás povzbudit v chuti žít. Také sám mluvíte o tom, že Vás trápí věci z minulosti, co jste nedokázal a to mi přijde jako dobrý začátek, že si to uvědomujete a můžete si dát šanci na změnu v životě.

 

Určitě fungují léčebné programy, kam byste mohl docházet ambulantně nebo v rámci hospitalizace. Obě varianty mají své pro i proti. Je na Vás pro, co se rozhodnete. Využijte však svou nespokojenost a zkuste něco s tím dělat. Pokud by Vám pomohlo dát odkaz na nějaké zařízení nebo potřebujet ještě nějaké informace, napište opět a zkusíme společně něco vymyslet dále.

 

Přeji, ať máte v sobě naději a víru, že je vždy nějaká cesta řešení.

 

Za Drogovou poradnu

HS

 

DMS

Zpět