Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Abstinenční příznaky

Strychnine

Dobrý den,

měl jsem teď v životě trochu těžší období plné úzkostí a atak. Dostal jsem předepsán neurol 0,5, který mi skutečně pomáhal, bral jsem jej jednou denně, pár dní i dvakrát. Teď jsem si nicméně prášek rozhodl nevzít z vlastní vůle, jelikož chci přestat a je to doprovázeno pocením, zmateností, svalovou bolestí, někdy rozmazaným a divným pocitem (jakoby “mravenčením”) uvnitř hrudi, únavou, někdy pocitem jakoby se mi hůř dýchalo (přitom vím, že dýchám normálně), zvýšený tep nemám. Jedná se o abstinenční příznaky? Děkuji.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz. Ano, takto se může projevovat odvykací stav viz http://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka/benzodiazepiny.html 

Někdy se to projevuje podobnými příznaky, které jste měl před užíváním medikace. Vzniká to rychlým vysazením medikace. Doporučuje se postupné snižování dávky bzd. Abstinenční příznaky mohou přetrvávat několik dní až týdnů. Někdy je vhodné zaměnit tuto medikaci za jinou, bezpečnější. Vy sám k tomu můžete přispět užíváním vitamínů, hlavně hořčík např. Magne B6, který je vhodný na svalové křeče. Pro spánek jsou k dispozici nenávykové preparáty, které jsou volně prodejné. Jinak bych se poradila s ošetřujícím lékařem. 

Pokud byste potřeboval další informace či odkazy, určitě se ozvěte. 

 

Držím palce. 

HS

DMS

Zpět