Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Delka trvani uzkosti po vysazeni lexaurinu

Erika

Dobry den,

da se nejak rict, jak dlouho pretrvavaji uzkosti jako abstinencni priznak po vysazeni lexaurinu? Jiz jsem 9 dni cista od lexaurinu, ale uzkosti stale pocituji. Zlepsi se to? Dekuji za odpoved.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Eriko,

 

děkujeme za dotaz. Nezmiňovala jste se, jak dlouho a v jaké dávce jste Lexaurin užívala, což je pro vysazení a následném období důležité. Několik dní se zdá být velmi krátkým časem na vyabstinování, spíše počítejte i několik týdnů. Nepříjemné stavy by se však měly postupně zmírňovat.  Může se také jednat o návrat Vašich obtíží, pro které jste začala Lexaurin užívat. 

K zlepšení stavu a předcházení návratu k užívání Lexaurinu či jiných léků se závislostním potenciálem, může pomoci nasazení antidepresiv, která jsou nenávyková. Vy sama pak můžete zkusit užívat meduňku lékařskou, která je mírně sedativní, člověka uklidní a pomůže mu usnout. Kromě medikace se ke zvládání psychických obtíží využívá i psychoterapeutického poradenství. Velmi učinná na zvládání panických atak, úzkostí je kognitivně behaviorální terapie (KBT). V terapii byste měla mít prostor pro sdílení obtíží a možnost jejich zvládání. Existují i aplikace, které můžete mít stažené v mobilu pro náročné situace. 

Zkuste tedy zvážit využití odborné pomoci a pokud byste potřebovala odkazy, tak napište odkud jste a my Vám zprostředkujeme kontakty. 

 

Přeji hodně trpělivosti a odvahy. 

HS

DMS

Zpět