Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Paměť

Carlo

Dobrý den, užíval jsem cca měsíc Diazepam. Užíval jsem ho ve velkých dávkách. Za měsíc jsem spotřeboval zhruba 50 tablet 10 mg.
12.3 jsem poslední tabletu. Ale od té doby mám špatnou paměť. Spíš tu krátkodobou, například dnes je pátek a já si nepamatuji co jsem dělal v pondělí nebo další. Je to normální? Vrátí se mi zase paměť do normálu? Jak dlouho to může trvat? Navíc teď jím kodein na bolesti. Může i ten za zhoršení paměti ve větších dávkách? Plánuji ho také vysadit a nic nebrat, jen při potřebě. Děkuji

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den, nedopatřením jste zadal dotaz dvakrát. Zde přidávám kopii odpověďi.


Dobrý den Carlo, 


je fajn, že se snažíte řešit svou situaci a určitě bych Vás ráda podpořila v tom, že je to řešitelné. Pokud nebudete nadále užívat benzodiazepiny a podobné léky, které mají tlumivý vliv na nervovou soustavu a ztlumují organismus. Samozřejmě i kodein, který má sedativní účinek, nepřispívá mozkové aktivitě.

Při abstinenci od těchto látek a za dodržování zdravého životního stylu- spánek, strava bohatá na vitamíny, podpůrné preparáty na paměť jako ginko apod.- by to mělo pomoci k zlepšení paměťové aktivity. 

Z Vašeho dotazu není jasné z jakého důvodu léky užíváte. Bylo by dobré, abyste to probral s lékařem, který Vám léky předepisuje. Předejdete tím zhoršení obtíží, jak z vysazení léků, tak by Vám mohl pomoci řešit problémy s pamětí. V případě doplnění informací se ozvěte opět.


Buďte trpělivý a opatrný s nakládáním některách léků.

HS

 

DMS

Zpět