Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurol 0,5 +Tritico

Tnemed

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat . Neuroly 0.5 užívám cca 3 roky,do nedávna jen opravdu když mi bylo nejhůř (1x měsíc, 1x 3 měsíce, 1x týdně jak kdy ) od října roku 22 beru každý den jeden a poslední dobou po velmi špatném vztahu i třeba 2 .. snažím se prodlužovat dobu i když mi je zle (fyzická závislost) mohu si vzít tritoco třeba ve 23h večer, když jsem v 19h měla neurol 0.5 ? Mám problémy se spaním. Proto mi bylo předepsané už tritico 2/3 na noc .. Nikdy jsem žádné jiné léky nebrala a bojím se aby se mi něco nestalo ,když bydlím sama s dcerou .Moc děkuji za odpověď

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Kamilo,

 

děkujeme za dotaz. Ohledně kombinace Neurolu a Trittica bych byla opatrná. Mohou se objevit vedlejší příznaky jako je zvýšená teplota, záškuby ve svalech, neklid. Je to však individuální.

 

Vyzkoušela jste i meduňku lékařskou na spánek? Pokud to bude krajně nutné vezměte si minimální dávku Trittica 1/3 tbl. Nejsem si jista z Vašeho psaní, zda lékař ví o užívání Neurolu. Bylo by fajn zvážit jeho postupné snížení a vysazení. Nejlépe pod lékařským dohledem. Aby Vám Neurol fungoval tak, jak má, tak byste ho měla užívat opravdu jenom v případě nutnosti, ne denně. Jinak při úzkostných poruchách jsou první volbou antidepresiva ze skupiny SSRI, BZD jenom přechodně, než se dostaví účinek antidepresiv. 

 

Trittico AC patří mezi antidepresiva třetí generace s výrazným působením proti úzkosti, pocitům napětí, neklidu, poruchám spánku. Tablety lze dělit na 3 části, což umožní pozvolné nastavení optimální
individuální léčebné dávky. Trittico není návykový lék a je tedy vhodnější volbou než Neurol.

Zároveň je potřeba,abyste se učila zvládat úzkost jiným způsobem, než jen farmakologicky. Například relaxace, různé dechové cvičení, změnou životního stylu, Také byste měla zvážit možnost psychoterapeuticky pracovat na zvládání úzkosti, hledání a řešení příčiny.

 

Pokud budete potřebovat něco upřesnit, ozvěte se.

 

Zkuste si dát naději a bezpečný domov pro sebe a dceru.

HS

DMS

Zpět