Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Xanax

Lulu

Dobrý den beru 3 měsíce xanax každé ráno 0,5mg a v poledne brintelix 5mg s tím že nyní bysme měli xanax úplně vysadit a zvýšit brintelix na 10mg denně. chtěla jsem se zeptat zda bude nějak těžké vysazovat ten xanax nebo to bude bez nějakých vedlejších horších problémů? Děkuji xanax jsou dostala kvůli jedné panické atace když sem přestala brát mirzaten z důvodu zvýšené hmotnosti a musím počkat než brintelix začne působit aby se mohl xanax vysadit

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Lulu,

omlouvám se za zpoždění s odpovědí. Nevím, v jaké fázi již jste a možná odpověď nebude aktuální. Xanax - patří mezi benzodiazepiny s kratším biologickým poločasem (odbourává se z organismu relativně rychle) a proto tam abstinenční příznaky nastupují spíš dříve - obvykle po cca 12 hodinách od poslední dávky. Naproti tomu nástup účinku antidepresiv by mohl nastat zhruba do dvou týdnů. 

Úplně dopředu je obtížné říci, jak tedy bude probíhat vysazování. Každý to může prožívat zcela jinak s jinými vedlejšími příznaky. Předpokládám, že díky nasazení antidepresiva Brintellixu by nemusely být stavy tak nepříjemné. Váš ošetřující lékař, i díky zkušenosti s jiným řešením v minulosti, určitě sestavil plán změny medikace s ohledem na Vaši bezpečnost a pozitivní efekt. Doporučuji s ním komunikovat vše o průběhu změny medikace ke zdárnému výsledku.

 

Držím palce, ať se Vám vše podaří.

HS

 

DMS

Zpět