Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Prosba

Jana

Dobrý den. V prosinci mi bylo diagnostikováno GAD a nasazený AD. K dnešku jsme vyzkoušeli 4 druhy a žádné neplní účel, jaky by meli. Vždy při nasazování ad mám bohatý vegetativní doprovod nú a anxiolitu, kdy bylo nutné nasadit 0,5 neurolu 2x denně. Z neurolu mám hodně velký respekt a bojím se závislosti ale bez něj žádné nové ad nenasadim a se současnými nefungují bez neurolu. Zkusila jsem si snížit Neurol ze dne na den z 2x 0,5 na 2x 0,25 a mám nyní hrozně stavy. Třes,neklid, nervozitu, zimnici,bolení hlavy, pocit na zvracení, ospalost,bušení srdce, průjem, Googke mi řekl, tě to mohou být abstinenční příznaky. Jak bych měla prosím snižovat nyní Neurol? Psychiatr mi dal v úterý Pragiolu, že by měla nahradit Neurol, ale žádná změna. Moc se bojIm závislosti a léčebný. Mám GAD hlavně ze strachu z nemocnic, Dr, nemoci apod. Je mi 43 let, nekouřím, kafe nepiju, ani alkohol ani žádné drogy jsem nikdy neužívala a prášky nebrala. Jsem z úplně rodiny a mám moc fajn manžela. Děkuji vám moc za radu dneska moc zoufam, jak mi je.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Jano,

 

děkujeme za důvěru s jakou se na nás obracíte. Co se týká nástupu účinku nové medikace vždy počítejte s dobou nástupu účinku. Pokud Vám byla v úterý nasazena nově medikace, tak očekávaný léčebný efekt ještě nemusí být odpovídající.

Také u některých pacientů se objevují vedlejší příznaky nově nasazené medikace. což je dobré zkonzultovat se svým lékařem. Bylo by dobré se držet jeho doporučení, kdy jste zřejmě spolu naplánovali užívání medikace i s případným vysazením Neurolu, které by mělo být pomalé a pozvolné. Také však velmi individuální. Tudíž opravdu nelze říci, jak by mělo konkrétně vypadat naplánované vysazovací schéma konrétně u Vás - to by mělo být předmětem dohody s Vaším ošetřujícím lékařem. Pokud se tak nestalo, obraťte se na něj po víkendu a nyní buď ponechte původní dávku nebo s Neurolem zkuste snížit pouze o 0,25 tzn. 1x 0,5 a 1x 0,25. 

Zvažte vedle farmakologického řešení i psychoterapeutickou podporu. Ta se zaměřuje nejen na příčiny obtíží, ale stává se i prevencí opětovnému návratu obtíží. Někdy je nabízena i v rámci psychiatrické péče nebo s někým Váš psychiatr spolupracuje. Případně Vám můžeme poskytnout nějaké odkazy na odbornou pomoc, pokud napíšete okres, kde žijete.  

 

Budu Vám držet palce, aby se Vaše obtíže zlepšily a stav se stabilizoval. 

HS

 

 

DMS

Zpět