Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Tolerancia davky

Alenka

Dobrý deň,mám predpísaný lexaurin 6mg na úzkosť po ťažkej traumatickej udalosti,ktorá je de facto trvalým stavom traumy. Užívam liek 3-4 týždenne v nevyhnutných prípadoch. Chcem sa opýtať,po akom čase sa môže stať že táto dávka nebude účinná? Rozumiem,že je to individuálne,ale rámcovo ide o týždne,mesiace? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Alenko, 

 

děkujeme za dotaz. No opravdu není odpověď jednoznačná. U někoho se může jednat o týdny, někdo může stejnou dávku užívat měsíce i roky ve stejné dávce. Závisí na více osobních faktorech jedince např.metabolismu, psychické odolnosti, míře užívání v reakci na aktuální situaci apod.

 

S postupem času si tělo i hlava přivykají a pak má jedinec snahu zvyšovat dávku a zkracovat frekvenci, a tím se dostává do soukolí závislosti. Se závislostí je ten problém, že pokud nám nějaká látka/lék vysloveně sedne, tak se nám může užívání vymknout kontrole. Závislost je definována jako ztráta kontroly, neschopnost neužívat danou látku i když se snažíme o vysazení, ztráta zájmů a zůžení pozornosti na užívanou látku, dále nárůstem tolerance a často abstinenčními příznaky.


Zvažujete vedle užívání této medikace to řešit i psychoterapeutickou cestou? Doporučila bych Vám to k stabilizaci stavu a tím i předcházení zvyšování dávek a naopak hledání i jiných řešení. Věřím, že přes složitou situaci, kterou nyní prožíváte, budete na sebe opatrná a budete jí chtít zvládnout i jiným  způsobem. Pokud byste potřebovala odpověď doplnit, napište nám opět,

 

Přeji Vám, ať vše zvládáte lépe.

HS


 

 

DMS

Zpět