Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Tereza

Dobrý den dnes jsem 22 den po snížení Rivotrilu z třičtvrtě tablety 0,5 na půl tablety 0,5 tj. dávka 0,25 brana na noc. Chci se zeptat jestli je možné, že abstinencni příznaky v podobě nesoustredenosti, výkyv nálad, deprese a občasné derealizace a zmatenosti se dostavily až kolem 17 dne po snížení? A jak dlouho mohou trvat? Pozoruju že hůře spím, častěji se budim a rano jsem zmatená a zapomínam. Rivotril užívám cca od prosince pro dekompenzaci PP a dávky nikdy nebyly vyšší než 0,5 na noc a vždy hned snižováno. A vždy se mi hned vše zle vrátilo na 0,12 mg. Měla jsem teď snižovat na 0,12 ale dostala jsem strach co to zase udělá a možná to je i psychikou protože ta je mocná, proste strach ze strachu no. Možná je tam už také psychická závislost. Nevím. Přece jen 17 den po snížení, není to na abstinencni syndrom trochu dlouho? Tak jsem teď zatím zůstala na 0,25 ale jsem na sebe naštvaná, ze jsem taková posera. Na druhou stranu se bojím ze se mi zase vše vrátí a nebo také, že mohu dostat epileptický záchvat a zemřít.. je možné že při tomto dávkování a délce půl toku užívání se muže dostat epileptický záchvat? Všech léku se bojím, mám farmakofobii. Beru ještě Velaxin 75 mg a dali mi Mitrazapin 15 mg Trittico 75 mg a Quentiapin 25 mg ať vyzkousim co mi bude lépe fungovat ale nevzala jsem strachy ze serotoninoveho syndromu a alergií ani jeden z nich. Moc se bojím. Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Terezo, 

 

chápu Vaše obavy z komplikací. Ohledně obtíží po vysazení se může stát, že některé příznaky budete pociťovat i po delší době od vysazení- mohou se objevit ve větší zátěži apod. Odvykání trvá v řádu týdnů až měsíců. A máte pravdu psychika je mocná a samozřejmě i ta přidává nepohodu ve Vašem stavu. Nechci však zlehčovat Vámi popsané obtíže. Bohužel není možné předpovědět jak bude na vysazování reagovat Váš organismus, protože stejně jako závislostní onemocnění samo o sobě, tak i abstinenční příznaky, resp. jejich, přítomnost a/nebo délka a/nebo úpornost, jsou velice individuální. Vysazení léků i po krátkodobém užívání je někdy doprovázeno tzv. rebound fenoménem. Při něm dochází k návratu obtíží, který měl nemocný před užíváním. Někdo však vysazení při půlročním užívání a při takto nízké dávce zvládá velmi dobře, bez epileptických záchvatů, za pomocí nasazené nenávykové medikace. Jak jste psala, lékař Vám předepsal jinou medikaci, s kterou byste to měla zvládat lépe. Dejte tomu šanci spíše než Rivotrilu, i když máte farmakofobii. Mluvte o obavách s lékařem, konzultujte s ním užívání léků a určitě by bylo dobré s ním probrat i vhodnou psychoterapeutickou podporu a další metody, jak zvládat úzkosti i jinou než farmakologickou cestou (relaxace apod.).

Pokud byste to nezvládala v ambulantních podmínkách a opravdu budete chtít vysadit, pak bezpečnou volbou je detoxifikace během hospitalizace, kde se může souběžně nasadit vhodná AD medikace. Dobrou zkušenost máme s PN Kosmonosy, ale nevím, jak je to pro Vás dostupné. 


Chtěla bych Vás podpořit, opravdu je nejtěžší udělat poslední krok k vysazení. Nezůstávejte v tom sama a hlavně vytrvejte. 

HS

 

DMS

Zpět