Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurol v těhotenství

cicoun

Dobrý den,
zjistila mjsem, že jsem těhotná ve 3. měsíci. Protože mám AK náplasti, nepřikládala jsem slabé menstruaci žádný význam. Protože začínám užívat Citalec, beru denně Neurol 0,5-1 mg. Nemůže to poškodit plod? Potřebovala bych brát ještě nějakou dobu.Lze případné problémy s miminkem nějak zjistit?
Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Anna Novotná

Dobrý den, cicoun,

 

moc děkujeme za Váš dotaz. Prvně přeji vše dobré do této nové životní etapy!

 

Co se týká medikace a těhotenství, je vždy důležité Vše probrat s odborným lékařem, který Vám medikaci předepisuje a také o všech užívaných lécích informovat gynekologa. Na trhu jsou antidepresiva, která lze v odůvodněných případech v těhotenství předepsat, jedním z nich je i Citalec. To však vždy po konzulatci s lékařem. U neurolu je v příbalovém letáku uvedeno, že se obvykle v těhotenství nepodává a že o jeho dalším možném užívání musí vždy rozhodnout právě lékař. Ten také nejlépe zná Vaši situaci a Váš zdravotní stav a může se tak, jako jediný, kvalifikovaně rozhodnout, zda v léčbě pokračovat či ji přerušit, nahradit jinou medikací atd.

V těhotenství je vždy potřeba u všech léků vše dobře prokonzultovat s lékařem a gynekologem, prakticky všechna léčiva s sebou nesou jistá, i když třeba minimální rizika, které je potřeba brát v úvahu při jejich předepisování u těhotných žen, ve vztahu k jejich celkové anamnéze. 

Během těhotenství absolvujete tzv. screeningová vyšetření určená k odhalení možných vývojových vad. Původ možných vad nebývá vždy zcela jednoznačný, většinou hraje roli několik faktorů a jejich kombinace.

 

Pevně věřím, že ve Vašem případě bude vše v pořádku, důležitou roli hraje také Vaše pohoda a klid, proto vše určitě proberte s lékaři, kteří Vám určitě medikaci ušijí na míru tak, aby Vám co nejlépe pomohla a byla pro těhotnou ženu co možná nejšetrnější. 

 

Pokud bychom Vám mohli ještě nějak pomoci, určitě napište.

 

Klidné a pohodové těhotenství Vám přeji!

Andula Novotná

DMS

Zpět