Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril + občas neurol

Ondra

Dobrý den, chci se zeptat za jak dlouho a jak intenzivně působí diazepam rektální roztok a zda je možné ho použít k úzkostným a panickym stavu s třesem. Doteď beru občas neurol ale nástup účinku při panické atace mi přijde že to už spíš ataka odezní sama než začne neurol zabírat.

Odpověděl: Nikol Spůrová

Ondro, zdravím Vás,
děkujeme za Vaši důvěru. Bohužel takto přes internet bez anamnézy a dalších informací o vašem psychickém stavu nemůžeme určit, zda je pro Vás rektální roztok Diazepamu vhodný.


Diazepam rektální roztok se krom jiného používá při silných stavech úzkosti, napětí a při stavech se zvýšeným svalovým napětím, jak popisujete. Je vhodný při léčbě akutních stavů, méně tak k dlouhodobé léčbě. Dlouhodobé užívání má velké riziko rozvoje závislosti. Bylo by vhodné, abyste to konzultoval s Vaším ošetřujícím lékařem, ideálně psychiatrem. I pokud by se mělo jednat jako o přípravek první pomoci.


Obvykle k účinkům po rektální aplikaci dochází do 15 minut od podání. Nevím, zda už někam docházíte nebo řešíte úlevu od úzkostí sám. K úspěšné léčbě úzkostných poruch je důležitá také psychoterapie. Psychofarmakoterapie a psychoterapie by měly jít ruku v ruce.
Pokud byste potřeboval pomoci vyhledat vhodné kontakty na odborné služby, neváhejte nás znovu kontaktovat.

 

Stačí takto?
Přeji Vám vše dobré!
S pozdravem,
Nikol Spůrová

 

DMS

Zpět