Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril a lexaurin

123

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat, když jsem 3,5 roku zpátky byla hodně závislá na benzodiazepanech 2 roky a brala je denne ( prošla si i půlročním abstakem) a teď za posledního půl roku jsem ho uzila při stresovych situacích třeba jednou týdně a poslední 2 týdny jsem denně si dávala kapky rivotrilu, na predpis od psychiatra, mohla se mi za tak krátkou dobu denního užívání (2tydny) spustit zpátky závislost? 3 dny zpět jsem měla poslední a od te doby se mi chce zvracet, jsem celkově slabá a strašně mě bolí hlava, plus je mi hur i psychicky. Ja nevim jestli je to viróza, protože jsem v ten den i byla venku v zimě, nebo to má souvislost s timto. Nevim jak se k tomu postavit a co si o tom myslet, každopádně pokud si myslíte ze to muže být zpusobeno vysazenim rivotrilu, jak dlouho tyto příznaky budou trvat?
Děkuju.

Odpověděl: Nikol Spůrová

123, zdravím Vás,
děkujeme za vaši důvěru a dotaz. Bohužel na váš dotaz nelze jednoznačně odpovědět. Vše je velmi individuální a někdo může i po takto krátké době trpět abstinenčními příznaky a někdo nemusí, ať má jakoukoliv předchozí zkušenost s benzodiazepiny.


Bylo by vhodné, abyste svůj stav konzultovala s lékařem (psychiatrem), který Vám Rivotril předepisoval. Možná bude potřeba vysazovat pozvolněji či nasadit jinou medikaci na upravení vašeho psychického stavu. Reakci při vysazování benzodiazepinů nelze předem předvídat ani délku odvykacího stavu. Určitě je také na místě vyloučit nějaké jiné somatické onemocnění. To však bohužel takto na dálku bez odborného vyšetření nedokážeme. Prosím, obraťte se s tímto na vašeho lékaře. Nemusíte se bát.


Píšete, že jste měla v posledním půl roce mnoho stresových situací. Určitě je také možné vyhledat nějakou psychoterapeutickou podporu. Psychoterapie by měla být součástí medikamentózní léčby.

Stačí Vám to takto? Klidně ještě napište, pokud potřebujete.


Přeji Vám, aby bylo brzy lépe a mnoho sil.
S pozdravem,
Nikol Spůrová

 

 

DMS

Zpět