Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Tereza

Dobrý den chci se zeptat ohledně vysazování Rivotrilu, který beru cca od poloviny prosince tj. asi 9 měsíců, po krizové situaci, kdy jsem se zhroutila. Nemohla jsem jist, spat a zhubla během týdne 10 kg. Nejvyšší dávka byla 0,5 mg Rivotrilu na noc abych se aspoň vyspala. Od začátku jsem věděla co je Rivotril zač, ale tehdy proste nebylo zbytí, v podstatě mi tehdy zachránil život. Díky tomu jsem dokázala vyřešit krizovou situaci. Vždy jsem se snažila Rivotril vysadit snižováním o ctvrt tablety co týden. Vždy ale když jsem byla na 0,12 tj. ctvrtce te oranžové tablety tak se mi moje stavy úzkosti vracely a dvakrát jsem se musela vrátit na celou 0,5. Byla jsem z toho v depresi, ze mi to nejde vysadit a po přečtení všemožných diskusi na internetu jsem došla k závěru ze možná snizuji moc rychle. Začala jsem tedy vysazovat o ctvrt tablety co měsíc. Nyní jsem již asi týden na ctvrt tablety 0,5 tj dávka 0,12 na noc. Je to pro mě úspěch protože dvakrát mě to smetlo na téhle dávce ale nyní se zda ze to jde. Plánuji tedy zůstat ještě asi 14 dni na dávce 0,12 na noc aby si receptory stihly zvyknout. Můj dotaz zní , je vhodné při dalším snizovani postupovat dávkou 0,12 ob den nebo tuhle dávku 0,12 ještě nožem napulit na polovinu? To už by ale byl opravdu malinký zdibícek…Chci byt tentokrat úspěšná a Rivotril z denního braní vysadit.
Ještě chci dodat ze se 10 let lecim pro panickou poruchu. Beru chronicky Velaxin 75 mg. Psychiatr mi chtěl Velaxin navýšit ale bylo mi strasne zle z toho. Dal mi dal Mirtazapin 15 mg na noc nebo Quentiapin 25 mg. Ale toho jsem se nedotkla. Mám farmakofobii. Chci se spíše psychofarmak zbavit než nasazovat další. Na úzkosti mi dost pomáhá Atarax. Ten ale údajně není navykovy.
A ještě mám dotaz hrozí mi při vysazeni současné dávky Rivotrilu 0,12 mg epileptický záchvat? Dekuji moc za odpověď.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Terezo,

 

ráda bych se Vám předem omluvila za zpoždění s odpovědí. Zároveň Vás chci ocenit za naplánování vysazení Rivotrilu a práci na těchto krocích. Určitě to není snadná záležitost a přistupujete k tomu zodpovědně. Nyní jste na poměrně nízké dávce, takže si myslím, že Vám žádné epileptické záchvaty nehrozí. Spíše se může objevit podobný stav, pro které jste začala užívat Rivotril. Můžete to být nepříjemné po jiných stránkách, ale to asi víte po své minulé zkušenosti. S nastavením dalšího dávkování jsou možné obě varianty,  Můžete si vyzkoušet, jak je to pro Vás být  jeden den bez medikace. Posilujete tím svou vůli a schopnost zvládnout vysazení. Ví také o vysazování Váš psychiatr ? Pokud ne, bylo by vhodné mu o tom říci. Může Vám dát odkaz na individuální poradenství/psychoterapii, která Vám může usnadnit  situaci  během a následné období po ambulantním vysazení clonazepamu. Také s ním můžete probrat nasazení Ataraxu. 

Pokud byste potřebovala doplnit nějaké informace nebo dát kontakt na odborné poradenství, včetně ambulantních služeb, tak napište a pokusím se odpovědět.

Držím palce, ať se to zadaří a máte pro sebe bezpečné a posilující postředí.

HS


 

 


DMS

Zpět