Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Ivet

Dobrý den,beru dlouhodobě rivotril který mi napsala obvodní na panicke ataky. Pomáhá mi už pátým rokem. Dávky nenavusuji beru denně 0.5.
Vím že jsem závislá ale raději žít s rivotrilem než mít zpět ty hrozné ataky.
Je možné brát rivotril napořád? Děkuji
Je mi 44 let,sportuje nepíšu ani nekouřím a nejakn mě neovlivňuje
Přeji pěkný den

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Ivet, 

 

děkujeme za důvěru, s jakou se na nás obracíte. Chápu Vaší potřebu jistoty s Rivotrilem než zažívání nepříjemných stavů. Ano, Rivotril můžete brát napořád, ale je otázkou, jaký to bude mít další vývoj a vliv na Vaše fungování. Rizikem u benzodiazepinu je vytvoření si návyku a následně potřebu zvyšování si dávky, aby byla medikace účinná. Vedle toho léky zatěžují vnitřní orgány, metabolizují se v játrech, způsobují poruchy svalového napětí a následně příčiny poruch pohybového aparátu. Dlouhodobé užívání má vliv na kognitivní funkce, což se projevuje v běžných činnostech, problémy s pamětí, reaktivity. Při nedostatku nebo vysazení může dojít k epileptickým záchvatům, podrážděnosti, nespavosti apod. Setkala jsem se s lidmi, kteří takto fungovali řadu let a opravdu pak byli překvapeni, jak se jim život porměnil a oni nejsou schopni bez benzodiazepinů fungovat. Počítáte s variantou, že Vám nebude Vaše lékařka ochotna předepisovat tyto léky? 

Zkusila jste vyhledat psychologickou pomoc, kde byste mohla mluvit o příčinách atak a učit se je zvládat za pomocí technik v kombinaci s nenávykovou medikací? Je to pracnější metoda, jak si pomoci a nepřináší okamžitou úlevu jako užití benzodiazepinu, ale je to bezpečnější, zdravější a dlouhodobější pomoc. 

 

Zkuste o tom popřemýšlet a zvážit všechna pro a proti. Pokud budete potřebovat doplnit nějaé informace, určitě se na nás opět obraťte. 

 

Buďte na sebe opatrná.

HS

DMS

Zpět