Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurol

Vera

Dobrý den, snažím se odvolat Neurol, beru ho od ledna na panickou poruchu a jelikož mi zabraly až 4. AD, tak jsem začala odvykat v srpnu, brala jsem 2 mg, nyní jsem na 0.125 mg a začalo mi být špatně. Zvýšil se mi tlak, každé ráno mě budí bušení srdce, jsem zase nervózní, Mudr. říkala, že to z vysazení být nemůže, ale mne už bylo měsíc úplně dobře, doktorka říkala vysazovat po 4 dnech, ale já tedy vysazovala po 10 dnech a teď se musím vrátit zase k vyšší dávce, bylo mi to řečeno kardiologem, že srdce mám v pořádku a že si mám vzít Neurol, nevim, kam se obrátit, moje psychiatrička tomu asi vůbec nerozumí a já se bojím, že se mi všechno vrátí. Pracuju na sobě, ale už jsem totálně vyčerpaná. Může mít pravdu doktorka, že to není z vysazovani, ale z toho, že skončily prázdniny a že mám zase úzkost? Bylo mi už konečně lip a hlavně nevim, jak mám zase postupovat. Brát nižší dávku třeba měsíc? Děkuji Věra.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Vero, 


již jsme v podobném duchu odpovídala na druhý dotaz od Vás. A jsem přesvědčená, že tam může být kombinace více okolností- vysazování Neurolu; v minulosti panické ataky, které nevím, jak kromě medikace jste řešila; a nastavení na změny, nároky na výkonost, zvládání stresu. To vše může přispívat k Vaší nepohodě. Jak sama sdělujete dle slov kardiologa máte srdce v pořádku a jedná se spíše o rovinu psychického prožívání. Dávku Neurolu snižujete pomalu a postupně, což by mělo být bezpečné. 

Nedá mi to znovu se nezeptat, zda Vám pomáhá vedle Neurolu i něco jiného? Ataky samy o sobě nezmizí a je fajn, když posilujete i techniky, trénink k jejich zvládání a máte prostor mluvit o svém prožívání. Často pomáhá práce s tělem, dechem, opakování si dobrých zkušeností a tím posilování zdravého já. Zkuste si najít odbornou pomoc, kde by Vám tento prostor poskytli. Může to nabízet psycholog nebo psychosomatické zařízení, jak jsem uváděla v další odpovědi. Byla by škoda se vracet zpět, když už jste na sobě nějakou práci udělala. S pokračováním užívání Neurolu byste riskovala závislost ve větší míře a bylo by obtížnější se z ní dostat. Zkuste se na dalším snižování domluvit s lékařkou. 

 

Držím palce v dalších krocích a odvaze k řešení těchto obtíží.

HS   

 

DMS

Zpět