Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Diazepam

Tom

Dobrý den užívám a nedovedl, ani v nemocnici odvyknout od 10mg diazepamu.Je pravda,že je absták,jako na heroinu?Co se může stát,když dál beru a už mě to ničí fyzicky i psychicky?Děkuji

Odpověděl: Nikol Spůrová

Dobrý den, Tome,

 

děkujeme za Váš dotaz. Bohužel na Vaše otázky není jednoznačná odpověď. Každý člověk je individuální a u každého probíhají odvykací a abstinenční stavy trochu jinak. Někdo je dokonce ani nemusí pociťovat.
Píšete, že jste se pokoušel Diazepam vysadit za hospitalizace a neúspěšně. Nepíšete, za jakých okolností jste vysazoval, po jakých dávkách, ani jakou rychlostí. Není mi ani jasné, jaký byl Váš stav ani jak dlouho diazepam užíváte. Neznám ani další okolnosti ve vašem životě. Je možné, že bylo vysazování příliš rychlé. Někdy je potřeba vysazovat pomalu a po menších dávkách. Někdy se po vysazení mohou objevit potíže, které jeho užívání předcházely a je třeba se pokusit s nimi pracovat a zacházet jiným způsobem.


Také by mohla být užitečná psychoterapie, kterou může poskytovat sám psychiatr, případně Vás odkázat na vhodného odborníka. Můžete společně zvážit jinou (nenávykovou) medikaci, která zmírní Vaše potíže při odvykání. Bylo by určitě dobré, abyste s psychiatrem probral všechna pro a proti a měl nějakou představu o tom, jak budete postupovat.


Co se může stát pokud budete užívat nadále nedovedu předvídat, ale určitě to Vaši situaci nezlepší, i vhledem k tomu, že máte aktuálně fyzické a psychické potíže. Určitě bych Vám doporučila vyhledat odbornou pomoc, kde můžete více možnosti probrat.


Držte se, jsem si jistá, že s v hodnou podporou se Vám bude brzy dařit lépe!
Kdybyste měl ještě nějaké dotazy, znovu napište!

S pozdravem,
Nikol Spůrová

 

DMS

Zpět