Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Stav odvykání Xanaxu

Pavlína

Prosím moc a moc o pomoc.
Je mi 68 let a před 9 lety mi psychiatr předepsal Neurol, nakonec jsem ho po roce velmi dramatický vysazovala v léčebně. Nikdy víc jsem nechtěla s těmi léky přijít opět do styku. Na podzim se mi vrátila po 8 letech deprese....napsal mi Xanax...i když věděl, že jsem již jednu závislost léčila. Po měsíci už nešel vysadit .. opět léčebna.
Jsem 3 týdny od poslední dávky, ale bolest hlavy a nervozita je tady pořád. Je to divný stav a moc mě trápí. Mirtazapin beru už 3 měsíci, úzkosti nemám. Kdy tohle přejde. Někde jsem četla, že to může trvat i několik týdnů....a přejde to vůbec. Prosím moc a moc o odpověď....můj lékař mi tvrdí, že to není možné. Děkuji

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Pavlíno,

 

děkujeme za dotaz. Oceňuji, jak to doposud zvládáte. Přestože je to delší doba od vysazení věřím Vám, že můžete pociťovat nepohodu. Každý člověk může toto prožívat individuálně různě dlouhou dobu a v různé intenzitě a jiné podobě. Někdy se k tomu mohou přidávat onemocnění, stres či jiné okolnosti, které prožívání zhoršují a nedávali bychom je jinak do souvislosti s odvykacím stavem. Je dobré být trpělivá a zkusit tyto stavy zvládnout. Někdy zapomínáme na přirozené aktivity jako je dodržování pitného režimu ( ideálně minerální voda), pestrá strava, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, odpočinek, pravidelný spánkový režim. Můžete si koupit vit.B a hořčík, které pomáhají zvládat nervozitu a stres, příp.křeče. Určitě je fajn se setkávat se s přáteli, mít koníčky, aby jste se mohla soustředit na jiné a příjemnější věci. 

Přeji, ať si nadále zachováte pozitivní náhled na vyřešení Vaší situace a pokud Vám budeme moci s něčím pomoci, ozvěte se nám opět. 

 

Za poradnu 

HS 

 

 

DMS

Zpět